Euthanasie

Uw dier vredig in laten slapen

Euthanasie aan huis

Houden van is soms ook loslaten.
U wilt er liever niet aan denken, maar vroeg of laat komt het moment dat u definitief afscheid moet nemen van uw huisdier. Wat is er nu fijner voor u en uw trouwe vriend om dit in z'n eigen vertrouwde omgeving te doen. Als dierenarts aan huis kan ik u helpen om uw dier een waardig einde bij u thuis te geven.

Voorafgaand

Als u contact met mij opneemt omdat u erover denkt om uw dier in te laten slapen heeft u vaak al een “slecht nieuws gesprek” met uw dierenarts gehad over uw huisdier. Omdat u uw huisdier liever thuis in wilt laten slapen heeft uw dierenarts mijn nummer doorgegeven, of u heeft zelf mijn site gevonden.

Of u ziet dat uw huisdier langzaam aan steeds minder kan, of soms heel plots achteruit gaat.

Wanneer u via een dierenarts bent doorverwezen of zelf de beslissing heeft genomen om contact met mij op te nemen nadat uw dierenarts u heeft verteld dat er voor uw dier geen behandeling meer mogelijk is, dan wil ik u vragen om de patiëntenkaart van uw huisdier naar mij te laten mailen (anja@thuisdierenarts.com), zodat ik op de hoogte ben wat er allemaal vooraf gegaan is aan deze moeilijke beslissing. Dan hoeft u niet nogmaals allerlei moeilijke vragen te beantwoorden.

Indien u heeft gezien dat uw huisdier achter uit gaat en u onvoldoende kwaliteit van leven ziet, zonder diagnose van een dierenarts, dan kunt u zeker ook een afspraak met mij maken. Dan zal ik altijd uw huisdier nog onderzoeken en u vragen stellen, voordat ik de beslissing neem om uw dier wel of niet te euthanaseren. Telefonisch kan ik u niet toezeggen dat de euthanasie zeker plaats gaat vinden. 

Het is belangrijk om te weten dat u als baas een zorgplicht heeft. Niet nodeloos laten lijden hoort daar ook bij.

Als u (en uw gezin) de beslissing eenmaal genomen heeft om uw dier niet (langer) te laten lijden, wat is er dan fijner voor uw huisdier om in z’n eigen vertrouwde omgeving te kunnen blijven, met de vertrouwde geuren en geluiden. In nabijheid van de vertrouwde huisgenoten (dieren en mensen). 

Daarom komt Thuisdierenarts bij u aan huis om uw huisdier in te laten slapen. Thuisdierenarts neemt hier alle tijd en rust voor, om uw huisdier zo rustig mogelijk in te laten slapen. Dit is niet alleen voor uw huisdier belangrijk, maar natuurlijk ook voor u (en uw gezin) als eigenaar en de huisdiervrienden.

Hoe gaat de euthanasie in z’n werk?

Uw huisdier krijgt 2 injecties, de 1e injectie krijgt het huisdier in z’n bilspier, dit is vaak gevoelig. Dit is het slaapmiddel. Als uw dier in slaap valt blijven de ogen open. Het is voor uw huisdier fijn als er iemand bij hem/haar is tegen hem/haar te praten en te aaien/knuffelen.
Door het testen van de pootreflex kan ik beoordelen of uw huisdier diep genoeg slaapt voor de 2e injectie (dit duurt meestal 10 a 15 minuten). Deze 2e injectie krijgt uw huisdier in de buik. De 2e injectie zorgt ervoor dat de ademhaling en het hart stopt (de duur hiervan kan sterk variëren, maar duurt vaak ook zo’n 10 a 15 minuten). Uw huisdier merkt hier helemaal niets meer van, omdat hij al diep in slaap is, zo diep dat hij buiten bewustzijn is.
Image

Wat zijn de mogelijkheden na de euthanasie?

  • Begraven
  • Cremeren
  • Destructie
Begraven:
Als u voor begraven kiest kunt u uw huisdier in uw eigen tuin begraven of laten begraven op een dierenbegraafplaats.

Begraven in eigen tuin:
Een EU besluit heeft bepaald dat uw huisdier begraven in uw eigen tuin mag. Dat geeft artikel 14 van het EU besluit van 29 juni 2005 aan. Er worden wel voorwaarden gesteld:
•    Voldoende ruimte.
•    Terrein waarop uw dier begraven wordt moet uw eigendom zijn.
•     Mag dus niet de tuin van een huurhuis zijn of bij erfpacht.
Soms stellen gemeentes in Nederland aanvullende voorwaarden. Die voorwaarden zijn soms lastig te achter halen, het beste neemt u even contact op met uw gemeente.

Laten begraven op een dierenbegraafplaats:
Voor meer informatie zie op de site van de begraafplaats, dit zijn de dichtstbijzijnde:
Dierenbegraafplaats de Wilgenhof In Best
Dierencrematorium Lieshout In Lieshout
De Passage In Dreumel

Cremeren: 
Als u voor cremeren kiest, kunt u uw huisdier thuis op laten halen, of bij Thuisdierenarts op laten halen, of u kunt uw huisdier zelf naar het crematorium brengen. 
U bent vrij in de keuze voor een crematorium. Ik werk het meest met: 
Dierencrematorium Maashorst in Uden
Dierencrematorium Midden-Brabant in Boxtel
U kunt uw huisdier individueel of collectief laten cremeren. Als uw huisdier individueel wordt gecremeerd kunt u ervoor kiezen om de as uit te laten strooien of dat u de as (in urn) thuis wilt hebben. Op de sites van de verschillende crematoriums staan de mogelijkheden en de prijzen genoemd. Van het crematorium krijgt u een aparte factuur.

Destructie:
Als begraven of cremeren geen optie voor u is kan ik uw huisdier meenemen voor destructie. De kosten om uw huisdier mee te nemen zijn € 50,-.
Uw huisdier zal dan bij Thuisdierenarts opgehaald worden.

Over de ThuisDierenArts

Als dierenarts kom ik bij u aan huis. Uw dier controleer ik in zijn vertrouwde omgeving zonder de stress van vervoer naar een praktijk.